Kristinsson
The noticeable events in the ordinary life of Jóhannes

Lego Skyscrapers

The Henry Ford är ett av de bästa tekniska museum i Amerika och de har ofta vandrande utställningar. Under vintern 2012/2013 hade de besök av utställningen Lego Skyscrapers – en utställning jag nästan åkte till Washington D.C. för att se innan jag insåg att nästa stopp var bokstavligt talat en kort promenad från min arbetsplats.

Förutom att vara ett stort barn när det kommer till min entusiasm för Lego, älskar jag också skyskrapor (jag var troligtvis antingen Burnham, Graham eller Mies van der Rohe i ett tidigare liv). Utställningen var därför perfekt!

Totalt sett var där bara ett tjugotal skyskrapor, men de var smakfullt uppställda och massiva – Burj Khalifa var över 17 fot  / 5 meter hög och bestod av ofattbara 450,300 legobitar! De andra skyskraporna var lite mer måttfulla med runt 10-15,000 bitar per byggnad.

Woodward Dream Cruise 2012

Årets upplaga av Woodward Dream Cruise, världens största o-organiserade bil-event, hölls Lördagen den 18 augusti, och jag var givetvis där. I år igen volunteer:ade jag på Mustang Alley, denna gång med att hjälpa de kanadensiska Mustang-klubbarna att parkera rätt. Samma koncept som förra året – en halv mile väg avspärrad för allt utom Mustanger. I år var det över 800 av dem!

Efter ett par timmar där under morgonen åkte vi upp till Birmingham, åt lyxig lunch och kollade på själva “cruiset”.

Sommarstorm

Här i mellanvästern (“the mid-west”) had vi vanligtvis mycket trevligt väder. Vintrarna är kalla (-10℃) och snöiga med mycket solsken, våren kommer inte allt för sent, sommaren är varm och varar i många månder (med några veckor 100% RH och +35℃) och hösten är torr med mycket färggranna löv. Vi har också magnifika åskväder. Jag har alltid varit en fantast av dem och sitter gärna med fåtöljen framför vardagsrummsfönstret och njuter av dundret. Men där man i Göteborg brukade få vänta några minuter mellan de kraftiga skallren är det här bara frågan om några sekunder.

I början av Juli hade vi en riktigt kraftig storm som passerade under tidig kväll. Himlen blev mörk och molnen såg ut som om det vore vulkanutbrott i närheten. Det regnade bara några få droppar men det blåste kraftigt. Spana gärna in filmen nedan. Tyvärr var det för blåsigt för min kamera så det är inget ljud i filmklippet.

Sommarstorm – YouTube

Colorado

Under våren skrev jag och några kollegor en artikel om hur vi utvärderar mjukvaruarkitektur på Ford, och blev accepterade att presentera artikeln på WICSA 2011 – 9th Working IEEE/IFIP Conference on Software Architecture. Konferensen varade i en hel vecka så jag åkte iväg till Boulder, Colorado söndagen den 19 juni och stannade över midsommar ända till måndag, en vecka senare. Konferensen hade ett digert program med föreläsningar, sessioner och presentationer i stort sett varje dag mellan 8-17, med kvällsaktiviteter två av dagarna. Jag fick dock en halvdags utflykt i Boulder på söndageftermiddagen för att orientera mig.

Boulder är en universitetsstad som ligger vid foten av klippiga bergen i Colorado – en stat i centrala USA. Staden har runt 100’000 invånare och anses av många ungefär lika progressiv som Ann Arbor, med ett rikt uteliv och mycket friluftsaktiviteter. Boulder ligger 5,430 feet (1,655 m) över havet och man känner verkligen av höjdskillnaden när man kommer dit. Vädret är mycket torrare än i Ann Arbor (även om jag lyckades time:a in några av de ovanliga regndagarna under konferensen) men det var ändå sköna 25-30 grader där.

Lördag morgon besökte jag salumarknaden (“Farmer’sMarket”) och satte sedan kosan mot Denver, huvudstaden i Colorado. Med sina 600’000 invånare är den ungefär lika stor som Göteborg, även om det är fler höghus där. En av mina bästa vänner här i Ann Arbor – Lisa – växte upp i Denver och introducerade mig till en gammal vän som guidade mig runt under lördagen. Jag hann förutom flera pub- och restauranger även besöka Denver Botanical Gardens och strosa runt på 16th Street Mall – en mysig gågata och tillika centrum för nattlivet.

På söndag morgon åkte jag ut till Red Rocks Amphitheatre, en massiv utomhusteater som har byggts in bland de röda klipporna (eller bergsföskjutningarna) som har gett området sitt namn. Det var förvånansvärt mycket folk där men det visade sig att den enorma, ganska branta arenan är ett populärt ställe att träna på då höghöjdsträning ger en extra boost. Jag hade dock ett nyopererat knä och kände mig ganska bra ändå när jag använde hissar, rulltrappor och bil. Eftermiddagen spenderades med ett besök på Denver Museum of Natural History där jag bl.a. fick se en utställning om det enda bärgade riktiga pirat-skeppet.

På måndagen, innan det var dags att åka hem till vardagen igen besökte jag mina kusiner isbjörnarna (och deras vänner) på Denver Zoo. en helt fantastisk helg med underbart väder och en ganska sönder-solbränd Jóhannes.

Ya’ssoo Greek Festival

I början av juni varje år arrangeras en stor grekisk festival utanför St. Nicholas Grekisk-Ortodoxa kyrka här i Ann Arbor. Tydligen var det många greker som emigrerade hit för Ya’ssoo Greek Festival håller på i flera dagar med festligheter, dans och inte minst, mat. Jag låter bilderna tala för sig själv den här gången…

Birthday Experience

Det har varit mer regel än undantag att jag ligger efter med mina inlägg nuförtiden, så här kommer nästa omgång blogposts! Till min födelsedag ville Leila ge mig en upplevelse, så hon hade förberett tre kuvert. Det första kuvertet var en inbjudan till Full English Tea Service på TeaHaus i Ann Arbor. Om ni aldrig har varit där har ni missat något fantastiskt – se bilderna nedan! (Och om ni hälsar på här över en lördag så lovar jag bjuda med er på detta!!!).

Nästa upplevelse var en vinprovning på tre olika vingårdar i sydöstra Michigan. Vi ligger på ungefär samma breddgrad som Rom så det går att odla rätt trevliga viner här. Bäst är dock de söta vita vinerna som gillar vårt klimat riktigt bra. Vinturen startade med lite appetizers på restaurant Grazi innan bussen satte av mot Lone Oak Winery. Vingården var liten men höjdpunkten där var efterrättsvinet – ett hallonvin som serverades i små glas där kanten var doppad i smält choklad. Nästa vingård var Sandhill Crane Winery, vilket också har ett provrum vid Dexter Cider Mill, och de bjöd på 9 varierande men alla väldigt trevliga viner. Vi är redan en fan av deras Raspberry Desert Wine (som går att fås i en flaska klädd med choklad). Sist ut var Chateau Aeronautiqe – ett vineri som håller till i en flyghangar. Vinmästaren är en 747 jumbojet-pilot för Delta Airlines, som vid varje besök i Frankrike tog några extra dagar och besökte vingårdar innan han beslöt sig för att göra eget vid hemma i Michigan. Här var atmosfären riktigt passande och även om man började bli lite lullig mot slutet har de tre flaskorna riesling vi köpte med hem ändå hållit måttet riktigt bra.  Allt som allt 34 olika viner och en strålande dag!

Dagen avslutades med den tredje presenten – en lyxmiddag hemma.

CING Chicago 2011

Tydligen är svenska ingenjörer eftertraktade runtom i världen. Inte minst i USA. Det finns så många här att Chalmers Ingenjörförening (CING) har en stor lokal-avdelning (som täcker hela kontinenten). En gång om året anordnas ett årligt möte där folk från hela Nordamerika kommer samman, festar och har trevligt och håller årsmöte. I år var det i Chicago och eftersom jag bor bara ett par timmar därifrån körde jag dit för en Memorial-Day weekend full av äventyr.

Vi började helgen på Argonne National Lab (ANL) – ett av de nationella forskningslabben här i USA. Vi fick en guidad tur över området, Advanced Photon Source (APS) och Transportation Technology R&D Center, och även en jätte intressant föreläsning om Lithium-Air batterier. Kvällen tillbringades med middag på italiensk restaurang och besök på jazz-klubb.

Leila anlände med tåg sent på natten och var sedan med på resten av helgen, vilket innebar besök på Urban Transportation Center på University of Illinois in Chicago (UIC), besök på Koval Destillery och en äkta Gasque på Swedish American Museum i Andersonville. Gasquen erbjöd massa svensk klassisk mat såsom köttbullar, sill och knäckebröd, givetvis med snaps, snapsvisor och en princesstårta till efterrätt. Det blev även en serenad till slut.

Söndagen inleddes med årsmöte för CING USA-Kanada, men tack vare ett väldigt regnande tidigare under helgen blev arkitektur-båtturen inställd då båtarna inte kom under broarna (synd, jag har åkt denna tur två år i rad och såg fram emot en tredje gång!). Istället gick vi på The Art Institute of Chicago, följt av middag på Restaurant Riva på Navy Pier.

Leila och jag körde hem på måndag och passade på att besöka vingårdar på vägen hem.

 

Påsk 2011

Påsk var visserligen för nästan 2.5 månader sedan, men bättre sent än aldrig… På påsksöndagen besökte Leila och jag Austin och Fiona och firade en härligt internationell påsksöndag. Vi åt lamm, målade ägg och gjorde ett imponerande påskris, vilket alla amerikanarna och australiensarna hade mycket kul åt.

Google IO in San Francisco

I början av Maj i år blev jag och Ryan inbjudna att besöka Google IO för att berätta lite om ett projekt Ford och Google har samarbetat med på deras stora årliga utvecklar-konferens. Konferensen – Google IO 2011 i San Francisco, CA – hade över 5,500 besökare och vi var del av en av utvecklarsessionerna för Google Smart App Design och mer specifikt Google Prediction API. Vi har använt deras prediction tjänst för att förutsäga vart du vill åka när du sätter dig i bilen. Mer info finns här:

Ford’s press-release (missa inte min “employee-profile”): http://media.ford.com/article_display.cfm?article_id=34591

Själva sessionen: http://www.youtube.com/watch?v=FJDP_0Mrb-w (vår del startar vid 26:20 ca).

Och så kan man Googla på “Ford Google Prediction” så hittar du tusentals nyheter, mer överväldigande än vi själva, eller Ford, trodde!

Men förutom själva konferensen hade vi även lite tid över att njuta av San Francisco, hippiestaden i norra Californien. Tvärt emot vad Europeer oftast tror är vädret inte alltid varmt i San Francisco, utan det höll sig på bekväma 15-20 grader. Men vi hade solsken och fick några trevliga upplevelser ändå!

Super Moon

Den 19 mars inträffade något som i populär astronomi brukar kallas “supermoon”. Månens bana runt jorden är något elliptisk och just detta datum inträffade den exakta fullmånen med “perigee”-fasen, dvs när månen är närmast jorden och ca 14% större än vid “apogee”-fasen (längst bort). Och detta hände dessutom just efter månuppgången, vilket innebar att den så kallade “mån-illusionen” (månen ser större ut när den är nära horisonten) gjorde månen än större. Detta händer bara runt vart 18 år.

Det var en aning kallt här och jag hann inte komma hem riktigt så tidigt som jag velat, men jag fick några trevliga bilder ändå!

Older   

Kristinsson is powered by WordPress | Entries (RSS) and Comments (RSS)| Partnerprogramm Theme